تعرف علي الاستثمار في اليونان بقطاع الاتصالات وتكنولوجيا المعلومات 2024

Investeren in Griekenland in de communicatie- en informatietechnologiesector

De ICT-sector is een van de meest veelbelovende sectoren van de Griekse economie, vooral gedreven door de vraag naar automatisering en digitalisering in de Griekse publieke en private sector. Volgens de laatste gegevens van de Griekse ICT-federatie (SEPE) voor 2020 zal de waarde van de ICT-markt in Griekenland naar verwachting € 5.676 miljard bereiken.

Waarom investeren in Griekenland in de communicatie- en informatietechnologiesector?

Een goed opgeleide en deskundige beroepsbevolking: Griekenland beschikt over geschoolde en goed opgeleide arbeidskrachten in hoogwaardige technische instellingen met mondiale ervaring en ondernemerstalent. Daarnaast werd de nadruk gelegd op het ondersteunen van ICT-initiatieven via speciale structuren die worden beheerd door de publieke en private sector (incubators, R&D-centra, co-workingruimtes, enz.) en de sterke ICT-infrastructuur van het land.

Hoge kansen en diensten: De Griekse ICT-sector biedt veel mogelijkheden om te investeren in hoogwaardige diensten met toegevoegde waarde met een mondiaal bereik, waarbij wordt geprofiteerd van de beschikbaarheid van geschoolde arbeidskrachten, bestaande kennis- en onderzoekscapaciteiten, een sterke ICT-infrastructuur en superieure leef- en werkomstandigheden. Werkgelegenheidsmogelijkheden zoals de oprichting van softwareontwikkelingslaboratoria, ontwerpcentra voor microchips en elektromechanische systemen, datacentra en onderzoeks- en ontwikkelingslaboratoria kunnen worden gecreëerd met volledige steun van de staat en bemand met hooggekwalificeerd personeel, wat in zeer korte tijd tot hoge rendementen leidt. .

Over het algemeen wordt verwacht dat het aantal zakelijke kansen op het gebied van ICT de komende jaren aanzienlijk zal toenemen, vooral als gevolg van:

 • Automatisering en digitalisering van de publieke sector: Er is een sterke behoefte aan meer automatisering en digitalisering van de publieke sector, gedreven door verschillende grote ICT-overheidsaanbestedingsprojecten
 • Snelle acceptatie van nieuwe technologie door het Griekse publiek, waaronder bijvoorbeeld nieuwe communicatieapparatuur (smartphones, tablets), breedbandverbindingen en smart-tv’s.
 • Versnelde groei: De opmerkelijke groei van technologieclusters, incubators, accelerators en durfkapitaalactiviteiten concentreerde zich op nieuwe ondernemingen op ICT-gebied, en het grote aantal ondernemers dat actief profiteerde van deze infrastructuur.
 • Innovatie en onderzoek: Er worden momenteel veel innovatie- en onderzoeksactiviteiten ondernomen in Griekse polytechnische instellingen en openbare RTO’s op gebieden als cloud computing, locatiegebaseerde diensten (LBS), nanotechnologie en intelligente systemen

De afgelopen jaren is Griekenland het centrum geworden van vele belangrijke investeringsinitiatieven die zijn aangekondigd door enkele van de grootste bedrijven in de mondiale ICT-industrie, zoals Nokia-Siemens, Oracle ZTE, Samsung Huawei, SAP, Unisoft en anderen.

Het Griekse startup-ecosysteem werd benadrukt tijdens de financiële crisis en is sindsdien blijven groeien. De afgelopen jaren heeft de Griekse startup-scene een consolidatiefase doorgemaakt met nieuwe successen en veel arbitrage. Griekenland is de thuisbasis van veel ambitieuze ondernemers die werken aan veelbelovende nieuwe ideeën en innovatieve bedrijfsmodellen. Onlangs hebben buitenlandse investeringsfondsen geïnvesteerd in drie of meer Griekse startups: Intel Capital, Index Ventures, Accel, Andreessen Horowitz, Kleiner Perkins, Sequoia, BainCapital en DFJ Greycroft.

 • Griekse startups zijn overgenomen door grote bedrijven in het veld zoals: Microsoft, Apple, Splunk, Amazon, Samsung, Teradata, Daimler, Citrix, Vmware, DellEMC en Salesforce.

Functies die Griekenland een voordeel geven om te kiezen

Geschoolde arbeidskrachten : Griekse ingenieurs en wetenschappers worden door de Global Talent Competitiveness Index gerangschikt op de hoogste posities op het gebied van onderwijs, vaardigheden en human resources in de ICT-sector wereldwijd. Bovendien spreekt ruim 70% van de Griekse bevolking Engels.

Aantrekkelijke financieringsmogelijkheden : Investeringen in de Griekse technologiemarkt kunnen profiteren van talrijke financieringsmogelijkheden die worden geboden door publieke bronnen zoals de EU-structuurfondsen en PPP-initiatieven, maar ook door particuliere bronnen. Het ondersteunen van onderzoeks-, ontwikkelings- en innovatieactiviteiten, evenals het creëren van nieuwe technische initiatieven, is altijd een fundamentele pijler bij het ontwerpen van programma’s ter ondersteuning van ondernemerschap.

ICT-infrastructuur : Griekenland kan alle infrastructuurbehoeften van een grote ICT-investering dekken, inclusief telecommunicatie (vast, mobiel, datanetwerken, glasvezelnetwerken, enz.), hosting en serverfaciliteiten.

Onderzoek en onderwijs : Griekenland heeft een uitgebreid netwerk van wetenschaps- en technologieparken en centra voor hoger onderwijs. De afgelopen jaren is Griekenland getuige geweest van de ontwikkeling van veel nieuwe ICT-parken, incubators en accelerators.

Geschikte locatie : Griekenland is het EU-land met de beste toegang tot toonaangevende Aziatische ICT-markten zoals China, Japan en Korea. Deze gunstige locatie, gecombineerd met de logistieke infrastructuur en geschoolde arbeidskrachten van het land, maakt Griekenland ideaal voor het opzetten van assemblagefaciliteiten voor ICT-producten en -apparatuur.

Investeringsmogelijkheden in Griekenland in de communicatie- en informatietechnologiesector

 • Datacentra
 • Callcenters/servicecentra zijn bemand met meertalig personeel
 • Mobiele marketing en reclame
 • Software ontwikkeling
 • Informatiebeveiligingsdiensten
 • Slimme steden
 • Het assembleren en distribueren van ICT-apparatuur
 • B2B-clouddiensten
 • Innovatie- en onderzoeksactiviteiten

Een digitale economie voor duurzame groei

“Griekenland is getuige van een technologische revolutie waarbij de particuliere sector investeert in Griekse netwerken en door de overheid gesponsorde onderzoekscentra.” waar Griekenland heeft tegenwoordig een hoogopgeleide beroepsbevolking en een grote groep individuen met een sterke achtergrond en vaardigheden op het gebied van wetenschap en techniek, die op zoek zijn naar kansen in het huidige moeilijke economische klimaat. Daarom zijn de vooruitzichten en het menselijk kapitaal aanwezig om Griekenland een dynamisch technologiecentrum te laten worden, waar nieuwe en innovatieve bedrijven kunnen ontstaan ​​met producten en diensten die zijn ontworpen voor de mondiale innovatie-economie.

Voorname onderwijspositie: De Griekse positie op het gebied van onderwijs is relatief sterk: 44% van de 30-34-jarigen heeft een diploma hoger onderwijs, vergeleken met het EU-gemiddelde van 40%. Griekenland heeft ook een traditie van wetenschap en technologie. Het heeft bijvoorbeeld een relatief hoog percentage STEM-afgestudeerden: terwijl de economische crisis de Griekse economie en traditionele sectoren heeft verwoest, hebben ondernemers in Athene succesverhalen over nieuwe technologie geproduceerd met een mondiaal bereik, zoals het mobiele platform Upstream, dat 25 miljoen euro op de bank heeft staan. financiering van Europese investeringen, werkbaar werkgelegenheidsprogramma en taxi-app.

 • Beat heeft onlangs een dochteronderneming van Daimler overgenomen voor € 40 miljoen. Griekenland is ook geen kleine speler in het baanbrekende onderzoek en de ontwikkeling van digitale technologie in de EU, maar eerder een grote en invloedrijke speler. Griekse instellingen, universiteiten en onderzoeksinstellingen zijn sinds Horizon 2020 toonaangevend en nemen een onderscheidende positie in.

Investeren in Griekse infrastructuur

Breedbandconnectiviteit is van strategisch belang voor de Europese groei en innovatie in alle sectoren van de economie, evenals voor de sociale en regionale cohesie. De Digitale Agenda voor Europa erkent de sociale en economische voordelen van breedband en stelt doelen voor de breedbandontwikkeling in Europa, waaronder dat 50% of meer van de Europese huishoudens zich moet abonneren op internetverbindingen van meer dan 100 Mbps. Volgens de Digital Economy and Society Index 2019 (DESI 2019) staat Griekenland op de 26e plaats van de EU-landen wat betreft snelle breedbanddekking per huishouden.

 • In Griekenland heeft slechts 66% van de huishoudens toegang tot snel internet van meer dan 30 Mbps, veel lager dan de EU-dekking van 83%, en minder dan 1% heeft toegang tot ultrasnelle breedband van minimaal 100 Mbps per seconde.

Ontwikkeling en investeringen: De Europese Commissie heeft, op grond van de EU-staatssteunregels, 300 miljoen euro aan overheidssteun goedgekeurd voor het plan voor de ultrasnelle breedbandinfrastructuur van Griekenland. Het plan zal ultrasnelle breedbanddiensten bieden aan klanten in gebieden met onvoldoende connectiviteit in Griekenland. Er wordt verwacht dat dit de inzet zal stimuleren van breedbandinfrastructuur die downloadsnelheden van minimaal 100 megabits per seconde (Mbps) kan bieden, uitbreidbaar tot 1 gigabit per seconde (Gbps), voor woningen, bedrijven en openbare instellingen.

 • De regeling is gericht op gebieden waar geen snelle breedbandinfrastructuur aanwezig is, aangezien deze momenteel ten minste 30 Mbps biedt, en geen enkele particuliere investeerder interesse heeft getoond in commerciële investeringen in de nabije toekomst. Dit geeft een voordeel en prioriteit aan nieuwe investeerders die dat wel willen doen. .

Een overheidsplan en het garanderen van uitgebreide toegang: Het Nationaal Plan omvat een reeks wetgevende en regelgevende interventies, evenals concrete steunmaatregelen voor de uitrol van moderne breedbandinfrastructuur. Het eerste doel, dat eind 2020 moet zijn bereikt, omvat het bieden van toegang tot internet met snelheden van meer dan 30 Mbps aan alle Grieken in het land. Het tweede doel is om minimaal 50% van de Griekse huishoudens te bereiken die over een internetverbinding moeten beschikken met een snelheid van meer dan 100 Mbps.

Prioriteit van de overheid

De Griekse regering is van plan de relatie tussen de Griekse staat, haar burgers en bedrijven te vereenvoudigen door processen te vereenvoudigen, te digitaliseren en de administratieve rompslomp te verminderen. Onder toezicht van het ministerie van Digital Governance zal naar verwachting een nieuw initiatief worden geïmplementeerd om een ​​nationaal raamwerk te ontwikkelen om procedures te vereenvoudigen en de bureaucratie te verminderen. Het kabinet wil de Burgerservicecentra (KEP) versterken en moderniseren.

Onderscheidende digitale projecten: In Griekenland zijn twee nieuwe financiële maatregelen gelanceerd met een totaal budget van € 100 miljoen. De Digitale Stap en Digitale Leap heeft tot doel bedrijven in alle sectoren te ondersteunen bij gerichte investeringen in informatie- en communicatietechnologie (ICT). Het nieuwe Digitale Openbare Handelsregister en One Stop Services for Business zijn een baanbrekend project om e-business in Griekenland te vergemakkelijken. Het hoofddoel van het project is om het openbare handelsregister zo te ontwikkelen dat het een modern en compleet register wordt ten behoeve van het bedrijfsleven en de administratie.

 • Er zal een centrale infrastructuur voor elektronische uitwisseling van documenten tussen overheidsinstanties met “geavanceerde digitale handtekeningen” worden geïnstalleerd in een nationale cloudinfrastructuur. Via een applicatie kunnen burgers toegang krijgen tot hun persoonlijke gezondheidsdossiers.

Het kabinet hoopt een belangrijke bijdrage te hebben geleverd aan het vormgeven van de collectieve en sociale voetafdruk van ambtenaren, waarbij de nadruk ligt op efficiëntie, hulpverlening, gelijkheid en bescherming van de menselijke waardigheid. In het kader van de Nationale Digitale Strategie (EPSS) grijpt Griekenland de kansen aan die de digitale revolutie biedt om zijn economische ontwikkeling een impuls te geven, nieuwe banen te creëren, de efficiëntie van het openbaar bestuur te vergroten, geografische en sociale uitsluiting uit te bannen en de integratie van alle burgers in het economische en sociale leven van het land. Het is de routekaart en het raamwerk voor digitale groei.


Al deze informatie is verzameld door een team Reizigersbibliotheek Als u op internet of in referenties zoekt en als er een fout in de informatie zit, of het nu een taalfout is of door onoplettendheid is ontstaan, enz., kunt u ons dat in de opmerkingen vertellen en wij zullen het graag corrigeren.

Volg ons op sociale media om alle nieuwe updates te ontvangen

اترك تعليقاً

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني. الحقول الإلزامية مشار إليها بـ *

Scroll to Top