تعرف علي العثور على عمل في قطر 2024

Vind werk in Qatar

Het vinden van een baan in Qatar vereist dat je een basiskennis hebt van de arbeidsmarkt van het land en de werkcultuur in Qatar. Hier zijn enkele dingen die u moet weten voordat u met zoeken begint.

Arbeidsmarkt in Qatar

Het huidige werkloosheidspercentage in Qatar bedraagt ​​0,1%. Dit komt omdat er veel banen beschikbaar zijn en iedereen die werk zoekt in het land een goede kans heeft om een ​​baan te vinden. De economie groeit snel en het bbp van het land bedroeg in 2018 bijna 9 miljard dollar.

Olie en gas zijn de grootste industrie van het land. Als je dus op zoek bent naar een baan in Qatar, is dit de beste sector om in te werken. De maakindustrie is echter ook een grote bedrijfstak, net als de financiële sector, de verzekeringsbranche en de vastgoedsector. Op dezelfde manier worden de bouw en constructie beschouwd als een van de grootste industrieën die werkgelegenheid nodig hebben in Qatar. Dit geldt vooral in de aanloop naar het WK voetbal 2024, dat daar zal worden gehouden. Er wordt echter verwacht dat deze specifieke sector na deze historische gebeurtenis een vertraging zal meemaken.

Veel grote multinationale bedrijven hebben kantoren in Qatar. Deze bedrijven zijn onder meer Shell, ExxonMobil, BNP Paribas, HSBC en Standard Charted. Er zijn echter ook veel grote lokale bedrijven. Zij omvatten Qatar Petroleum, Woqod, Qatar Steel en Mushaird.

Vacatures in Qatar

Momenteel bloeit de bouwsector in Qatar terwijl het land zich voorbereidt op het organiseren van het WK 2024. Er zijn ook veel projecten rond de deadlines voor Qatar Vision 2030. Daarom is er een grote vraag naar werknemers in het land.

toeristische sector: Horeca en toerisme zijn ook twee sectoren met een enorm groeipotentieel. Dus als u een baan probeert te vinden in Qatar, zijn dit twee sectoren waarin u werk kunt vinden. De regering probeert ze te promoten als alternatieve bron van inkomsten, zodat het land niet zo afhankelijk is van olie. Als zodanig investeerde het in 2008 17 miljard dollar om nieuwe infrastructuurprojecten te creëren om dit te ondersteunen. Hotels en restaurants werven voortdurend personeel, dus zoek naar mensen voor banen in Qatar.

Salarissen in Qatar

Momenteel bedraagt ​​het minimumloon in Qatar 750 Qatarese riyals per maand. Eind 2019 kondigde de regering echter aan dat zij binnenkort nieuwe minimumloonwetten zou aannemen.

Desondanks zijn de salarissen in het land hoog, wat een grote aantrekkingskracht heeft op expats die daar werk zoeken. Het gemiddelde salaris in Qatar bedraagt ​​ongeveer 13.000 Qatarese riyals per maand. Deze kunnen echter aanzienlijk variëren. Salarissen kunnen oplopen tot 1.200 QAR per maand of tot 90.000 QAR per maand.

Hieronder vindt u enkele gemiddelde expatsalarissen voor verschillende banen:

 • CEO van een multinational: QAR 121.322 – QAR 156.635/maand
 • Human Resources Manager: QAR 34.752 – QAR 45.868/maand
 • IT-manager: QAR 43.436 – QAR 57.287/maand
 • Evenementmanager: QAR 18.377 – QAR 29.130/maand
 • Advocaat: QAR 34.245 – QAR 44.172/maand
 • Huisarts: QAR 33.972 – QAR 42.966/maand
 • Bankfiliaalmanager: QAR 29.468 – QAR 47.867/maand
 • Public Relations Manager: QAR 27.164 – QAR 36.547/maand

Werkcultuur in Qatar

Vanwege de grote populatie expats in Qatar combineert de werkcultuur diverse stijlen en attitudes van over de hele wereld. In sommige opzichten kan deze internationale omgeving heel spannend en tolerant zijn. Qatar is echter een islamitisch land, dus je kunt een meer conservatieve zakelijke stijl verwachten. Een ander aspect hiervan is dat de werkcultuur erg hiërarchisch en patriarchaal is, en dit is iets waar je je bewust van moet zijn.

Er zijn ook lokale eigenaardigheden waar u rekening mee moet houden. Persoonlijke relaties zijn bijvoorbeeld de sleutel tot zakendoen in Qatar. Om deze reden moet u een relatie opbouwen met uw collega’s en zakenpartners. Hoewel Engels de belangrijkste zakelijke taal is, komt u met een beetje Arabisch al een heel eind. Iets om op te merken is dat stiptheid in Qatar niet als een groot probleem wordt beschouwd, en dat je een ontspannen houding ten opzichte van de tijdwaarneming mag verwachten.

Arbeidswetten en arbeidsrechten in Qatar

Qatar heeft verschillende arbeidswetten die zijn ontworpen om werknemers te beschermen. U moet zich van deze dingen bewust zijn voordat u een baan gaat zoeken in Qatar. Hier zijn enkele werknemersrechten waar u rekening mee moet houden:

 • Werknemers mogen niet meer dan zes dagen per week of tien uur per dag werken. Bovendien moet u na acht uur een overwerkvergoeding ontvangen
 • Als een bedrijf een werknemer ontslaat voordat het contract afloopt, moet het een ontslagvergoeding betalen. Dit geldt echter alleen als de opzegging zonder reden is
 • Bedrijven moeten een particuliere ziektekostenverzekering aanbieden aan buitenlandse werknemers
 • Werknemers ontvangen een vergoeding aan het einde van hun contract. Dit is doorgaans 15 tot 20 dagen salaris over de eerste drie jaar, of een maandsalaris voor elk jaar daarna
 • De meeste werknemers hebben recht op drie of vier weken jaarlijks verlof
 • Werknemers hebben ook recht op maximaal twee weken ziekteverlof met volledig loon

Naast al het bovenstaande ontvangen veel buitenlanders extra voordelen. Deze variëren per contract. Het kan echter het volgende omvatten:

 • Terugreis naar huis
 • Huurtoeslag
 • Onderwijs voor kinderen
 • Bedrijfswagen

Werkvereisten in Qatar

Als je van plan bent om in Qatar te gaan werken, zijn er veel hoepels waar je eerst doorheen moet springen. Over het algemeen zijn deze niet bijzonder moeilijk, dus je zou niet al te veel problemen moeten hebben.

Werkvisa in Qatar

Alle buitenlanders die werk zoeken in Qatar moeten een verblijfsvergunning verkrijgen. Deze kunt u echter alleen krijgen als uw werkgever u sponsort. Over het algemeen zal het bedrijf een tijdelijk visum voor u verkrijgen om het land binnen te komen en vervolgens de procedures voltooien zodra u daar aankomt. Zodra u een werkgever heeft die u kan sponsoren, moet deze al het papierwerk afhandelen om een ​​verblijfsvergunning te verkrijgen. Als u de baanaanbieding ontvangt voordat u het land binnenkomt, moet uw werkgever uw tijdelijke visum binnen twee tot vier weken omzetten in een verblijfsvergunning. Met deze verblijfsvergunningen kunt u ook uw gezin naar Qatar brengen. Het moet echter elk jaar door uw werkgever worden verlengd.

Taalvereisten voor werken in Qatar

Als het gaat om banen in Qatar, is Engels een must. Dit is de belangrijkste taal die in het bedrijfsleven in het land wordt gebruikt. Het kan echter nuttig zijn om ook enige kennis van het Arabisch te hebben.

Werkkwalificaties in Qatar

Over het algemeen verwachten de meeste bedrijven in Qatar dat je een universitair diploma hebt. Als u echter in een gespecialiseerd beroep werkt, heeft u mogelijk beroepskwalificaties nodig. Advocaten, artsen en leraren moeten bijvoorbeeld allemaal specifieke kwalificaties aantonen die verband houden met hun werk.

Alle kwalificaties moeten worden gewaarmerkt door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Bovendien moeten uw certificaten worden geauthenticeerd door de Qatarese ambassade in uw land. Bovendien moet u een gedetailleerde brief van uw universiteit of bestuur indienen waarin uw kwalificaties worden bevestigd.

Belasting- en socialezekerheidsnummers in Qatar

Er is geen persoonlijke belasting in Qatar. Je hebt dus geen fiscaal nummer nodig om er te werken. Op dezelfde manier hebben buitenlanders geen toegang tot lokale pensioensystemen, dus u heeft geen burgerservicenummer.

Andere vereisten om in Qatar te werken

Naast al het bovenstaande zijn er enkele dingen die je mogelijk nodig hebt om in Qatar te werken. U zult bijvoorbeeld een medisch onderzoek moeten ondergaan. In sommige gevallen heeft u mogelijk ook een strafbladcontrole nodig. Dit is vooral het geval voor overheidsbanen of erkende beroepen.

Hoe vind je een baan in Qatar?

Nu je weet wat er nodig is om in Qatar te kunnen werken, moet je op zoek gaan naar werk. Het vinden van een baan in Qatar lijkt sterk op die in andere landen. Online bronnen zijn van cruciaal belang bij het zoeken naar een baan, dus zorg ervoor dat u hiervan profiteert.

Wervingsbureaus in Qatar

Als je al een paar jaar werkervaring hebt, kan het vinden van een baan in Qatar makkelijker zijn als je via een wervingsbureau gaat. Er zijn er veel in het land, van kleine lokale bedrijven tot grote internationale agentschappen. Van buitenaf doe je je best bij bedrijven als Adecco, Robert Half, Michael Page of Hays. Lokaal kunt u QHR, Al Noof, Bayt, Work Circle en Gulfaar proberen.

Rekruterings- en netwerkbeurzen in Qatar

Zoals overal ter wereld is het vinden van een baan in Qatar gemakkelijker als je goede verbindingen hebt. Om deze reden is het belangrijk om een ​​goed netwerk op te bouwen. U kunt dit doen door carrièrebeurzen en netwerkevenementen in het land bij te wonen. Veel wervingsbureaus en universiteiten in Qatar hosten deze sites, dus houd hun pagina’s in de gaten om te vinden wat bij je past.

Banen in Qatarese kranten

Verrassend genoeg kunnen kranten een goede bron zijn als je op zoek bent naar werk in Qatar. Bekijk bijvoorbeeld de advertenties in Gulf Times en Qatar Tribune.

Ik zoek werk online

Zoals in elk ander land draait het vinden van een baan in Qatar in de 21e eeuw vaak om internet. Daarom is het belangrijk om een ​​goed LinkedIn-profiel aan te maken en te kijken naar de vacatures die op het platform worden geadverteerd. Op dezelfde manier kunt u een kijkje nemen bij online banenbanken zoals Monster Gulf en Gulf Talent.

Als u bovendien een idee heeft van bedrijven waarvoor u mogelijk zou willen werken, kunt u rechtstreeks hun carrièrepagina’s bekijken. Alle grote oliemaatschappijen, banken en hotelbedrijven adverteren vacatures rechtstreeks op hun bedrijfswebsites, dus houd deze in de gaten.

Freelance werk in Qatar

Het mag dan over de hele wereld steeds populairder worden, freelancen is in Qatar niet gebruikelijk. Dit geldt vooral voor expats. Dit komt omdat iedereen die in Qatar wil werken een verblijfsvisum nodig heeft, en dat kun je alleen krijgen als je werkgever je sponsort.

Stages en vrijwilligerswerk in Qatar

Als het voltijdse werk niet wordt hervat, kun je overwegen om stage te lopen of vrijwilligerswerk te doen in Qatar. Veel grote bedrijven in Qatar hebben trainingsprogramma’s. Deze bedrijven zijn onder meer Shell, Qatar Airways, Woqod, DHL, Qatar America Institute, HSBC en KPMG. Houd er echter rekening mee dat veel van deze bedrijven alleen stages aanbieden aan inwoners van Qatar.

Omdat veel expats naar Qatar komen om te werken, komt vrijwilligerswerk vaak op de achtergrond te staan. Maar er zijn natuurlijk mogelijkheden, als je bereid bent ernaar te zoeken. Hier zijn enkele organisaties die u kunt overwegen voor vrijwilligerswerk:

 • Hoogste Comité voor levering en nalatenschap
 • Qatar Vereniging voor Dierenwelzijn
 • Al Shaqab
 • Qatar Diabetes Vereniging
 • Reik uit naar Azië (ROTA)
 • Qatar liefdadigheidsinstelling
 • Ajyal Jeugdfilmfestival
 • Vrijwilligerscentrum van Qatar

Solliciteren naar een baan in Qatar

Het vinden van een baan in Qatar kan enige tijd duren. Zodra u echter een aantal mogelijkheden heeft gevonden die u bevallen, kunt u het sollicitatieproces starten. Over het algemeen is dit vergelijkbaar met wat je in de rest van de wereld aantreft. Je stuurt je CV en motivatiebrief mee. U kunt dan een telefonisch interview krijgen, gevolgd door een persoonlijk interview. Als u succesvol bent, ontvangt u mogelijk een baanaanbieding en moet u onderhandelen over de details van uw contract. Gemiddeld duurt het hele proces ongeveer vier weken, maar het kan oplopen tot twee maanden.

Voordat u op zoek gaat naar een baan in Qatar, moet u uw CV voorbereiden. Dit zal niet radicaal anders zijn dan hoe een CV er elders uitziet. U moet bovenaan uw contactgegevens vermelden. Vergeet uw e-mailadres en telefoonnummer niet. Geef vervolgens een gedetailleerd overzicht van uw professionele ervaring en opleiding. Omdat Qatar een internationale omgeving is, zijn taalvaardigheden van cruciaal belang, dus u zult deze zeker onder de aandacht brengen. Het kan je ook helpen een beetje persoonlijkheid te tonen door je interesses erbij te betrekken. Het allerbelangrijkste is dat je CV duidelijk en beknopt moet zijn. Bij uw sollicitatie dient u tevens een begeleidende brief te voegen.

Eén ding om te onthouden is dat u zich voldoende moet voorbereiden op het sollicitatiegesprek. Moet cultureel gevoelig zijn; Passend gedrag en kleding. Daarnaast kan het nuttig zijn om wat onderzoek te doen naar het bedrijf en zijn activiteiten in Qatar.

Ondersteuning bij het zoeken naar een baan in Qatar

Expats hebben geen recht op een werkloosheidsuitkering. Daarom moet je bereid zijn om in je levensonderhoud te voorzien terwijl je op zoek bent naar een baan in Qatar. Dit betekent uiteraard niet dat u niet productief kunt zijn tijdens het zoeken. U kunt uw taalvaardigheid verbeteren door een taalles Engels of Arabisch te volgen. Het kan ook nuttig zijn om vaardigheden te verbeteren die relevant kunnen zijn voor uw werk. U kunt bijvoorbeeld een training krijgen in SEO-marketing, Adobe Creative Suite of leiderschap. Er zijn talloze online cursussen beschikbaar, en Udemy en Skillshare zijn hiervoor de beste bronnen.

Een bedrijf starten in Qatar

Wanneer je eindelijk je droombaan in Qatar hebt gevonden, moet je je voorbereiden op je nieuwe rol. Zorg ervoor dat u en uw werkgever op één lijn zitten met betrekking tot uw werkvisum, en vergeet niet eventuele strafrechtelijke controles of gezondheidscontroles uit te voeren die u nodig heeft. Binnen de eerste paar dagen moet u ervoor zorgen dat u al het benodigde papierwerk ondertekent en dat uw bedrijf uw particuliere ziektekostenverzekering afsluit.


Al deze informatie is verzameld door een team Reizigersbibliotheek Als u op internet of in referenties zoekt en als er een fout in de informatie zit, of het nu een taalfout is of door onoplettendheid is ontstaan, enz., kunt u ons dat in de opmerkingen vertellen en wij zullen het graag corrigeren.

Volg ons op sociale media om alle nieuwe updates te ontvangen

اترك تعليقاً

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني. الحقول الإلزامية مشار إليها بـ *

Scroll to Top